Ryby, obok mięsa, warzyw i zbóż stanowią ważki składnik diety człowieka. W zależności od czasu oraz miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być różnorodny. Teraz, w naszym kraju ryby jada się nawet kilka razy w tygodniu pod różnorodnymi postaciami. Może to być tradycyjne danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, lecz także ryba pieczona, grillowana, przygotowywana na parze. Inne potrawy rybne, to popularne potrawy ze śledzi solonych, jakich jest co najmniej tyle odmian, ile regionów.

Odpowiednio każda jednostka, która w jakiś sposób absorbuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.

Dużo jada się sałatek śledziowych, a w pewnych momentach świeże, smażone śledzie. Popularnością cieszą się też ryby wędzone – od najtańszych piklingów oraz makreli po wykwintnego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeśli chcesz zakupić je w odpowiednie cenie, koniecznie zajrzyj na filety śledziowe. Niestety ryby nie należą do produktów tanich, zwłaszcza ryby dogodniejszych gatunków.

Dawniej słynny dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą właściwie drogą. Najtańsze są rodzime płotki i sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Eksperci dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, albowiem są one sztucznie hodowane i, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze poprawnie karmione. U co wrażliwszych klientów zjedzenie mięsa pangi wywołuje odczyn alergiczny.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić

Makijaż permanentny – kiedy warto się nad nim zastanowić

Panie uwielbiają wyglądać pięknie, a jednym z najpopularniejszych przejawów regularnego dbania o…

Jakim sposobem poradzić sobie z problemem prawnym? Mecenas pomoże

Każdy z nas, przynajmniej kilka razy w życiu ma do załatwieniu sprawę,…

Czemu warto wynająć biuro rachunkowe do prowadzenia księgowości

Podczas prowadzenia swojej działalności gospodarczej nie można się skupiać wyłącznie na zwiększaniu…