Profesjonalny granitor powinien spełniać szereg funkcjonalnych i technicznych wymagań, żeby zapewnić wysoką jakość przygotowywanych napojów oraz wygodną obsługę. Najważniejszym parametrem tego typu urządzenia jest pojemność jego zbiorników, która powinna być dostosowana do skali działalności lokalu. W sprzedaży są dostępne wersje ze zbiornikami pojedynczymi o pojemności między kilka a kilkanaście litrów, jak również urządzenia wielokomorowe pozwalające na przygotowanie jednocześnie różnych rodzajów napojów.
Istotną cechą dobrego granitora będzie wydajność systemu chłodzenia, która przekłada się na czas niezbędny do przygotowania napoju o odpowiedniej konsystencji oraz zdolność do utrzymania niskich temperatur nawet przy intensywnym użytkowaniu. Zaprojektowane w odpowiedni sposób urządzenie powinno posiadać precyzyjny regulator temperatury oraz opcję dostosowania gęstości produktu. Ważną kwestią jest również moc mieszającego silnika, jaki zapewnić powinien równomierne rozprowadzanie składników a także utrzymanie jednolitej konsystencji napoju przez cały czas pracy urządzenia.
Granitor wysokiej jakości wyposażony być powinien w niezawodny system mieszania, jaki zapobiega tworzeniu się lodowych kryształków i utrzymuje jednocześnie zawartość w stanie idealnym do podawania. Nie bez znaczenia pozostają również materiały wykonania urządzenia, powinny one być wytrzymałe i równocześnie wygodne do czyszczenia. Przy zakupie granitora należy pomyśleć od razu o dodatkowych akcesoriach, takich jak na przykład opakowania do granity.
+Tekst Sponsorowany+