Wszelakie restauracje i zakłady przetwórstwa spożywczego należą do obiektów generujących dużą ilość tłustych odpadów, a ich bezpieczna utylizacja jest poważnym wyzwaniem. Wykonywane zbyt rzadko czyszczenie separatorów tłuszczu może doprowadzić do szeregu nieprzewidzianych komplikacji, a ich skutki odczują nie tylko właściciele takich lokali. Korodowanie metalowych części instalacji w budynku może też przyspieszać mocno przy oddziaływaniu kwaśnych produktów powstających przy rozkładzie tłuszczów, a ewentualna naprawa zniszczonych elementów wiąże się ze sporymi nakładami finansowymi.
Chemiczne reakcje zachodzące w nieoczyszczonym separatorze powodować mogą tworzenie się siarkowodoru, a ten niezwykle toksyczny gaz może stanowić zagrożenie dla pracujących osób. Nieprawidłowo funkcjonujący separator nie zatrzymuje frakcji tłuszczu, tworzących w kanalizacji miejskiej zatory, jakie spowodować nawet mogą paraliż infrastruktury. Służby komunalne stosują specjalne kamery do monitorowania stanu kanalizacji, a zatory tłuszczowe umożliwiają identyfikację źródła zanieczyszczeń.
Przedsiębiorstwa wodociągowe mogą też nałożyć dodatkowe opłaty za przekroczenie norm zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość kar może przewyższać wielokrotnie koszt regularnych serwisów posiadanego separatora. Temperatura odpływających ścieków wzrasta przy niedrożnym urządzeniu, a cieplejsze ścieki ulegają szybciej procesom fermentacyjnym i gnilnym i fermentacyjnym. Jeżeli zatem będzie się chciał uniknąć tych wszystkich niespodzianek i potencjalnych kłopotów, to polecaną opcją będzie regularny serwis separatorów.
+Tekst Sponsorowany+