Ten artykuł zawiera sześć powodów zdrowotnych, dla których możesz chcieć rozważyć dietę bezglutenową, nawet jeśli nie masz celiakii. Co to jest gluten? Gluten to ogólne określenie grupy białek występujących w ziarnach takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Gluten działa jak „klej”, który utrzymuje pszenicę razem i pozwala jej zachować swój kształt.

Gluten można znaleźć w chlebach, makaronach, ciastach, płatkach śniadaniowych oraz w mniej podejrzanych miejscach, takich jak owies zanieczyszczony krzyżowo, sos sojowy, sosy sałatkowe, przyprawy, wędliny, sery, potrawy smażone, słodycze, alkohol, leki, suplementy, kosmetyki i inne.

Jeśli starasz się unikać glutenu, to zwracanie uwagi na etykiety produktów spożywczych jest koniecznością.

6 powodów, dla których warto rozważyć przejście na dietę bezglutenową

  1. Herbata jest częstym alergenem

Jeśli pójdziesz bez glutenu, skończysz unikać pszenicy oprócz innych zbóż, które zawierają gluten. Skoro pszenica jest jednym z głównych alergenów, to idąc na bezglutenowy, unikniesz potencjalnego alergenu dla swojego systemu.

  1. Gluten może mieć działanie zapalne

Jeśli masz wrażliwość na gluten, to jedzenie glutenu może pogorszyć objawy, takie jak ból stawów. Istnieją doniesienia, że gluten może zaostrzyć zapalenie stawów, zwłaszcza jeśli masz już celiakię. Ale nawet dla osób, które mają nie-celiakalną wrażliwość na gluten, może istnieć związek między spożyciem glutenu i spuchniętymi stawami.

  1. Gluten może powodować problemy z tarczycą

Gluten może mieć negatywny wpływ na choroby tarczycy, a istnieją badania pokazujące, że dieta bezglutenowa może pomóc w zmniejszeniu przeciwciał związanych z autoimmunologiczną chorobą tarczycy.

  1. Produkty glutenowe niekoniecznie są gęste odżywczo

Produkty glutenowe, w tym chleb z pszenicy, nie są uważane za żywność o dużej gęstości odżywczej. W rzeczywistości zarówno bezglutenowe, jak i zawierające gluten ziarna są często eliminowane w dietach takich jak dieta Paleo, która koncentruje się na spożywaniu tylko żywności, którą nasi przodkowie jedli przez większość historii.

  1. Nieceliakalne uczulenia na gluten

Szacuje się, że na wrażliwość na gluten cierpi nawet 13% populacji ludzkiej. Uczulenia na gluten mogą powodować różne negatywne objawy, ale niekoniecznie pokażą się na teście na celiakię. Stan ten określany jest jako „nieceliakalna wrażliwość na gluten”. Zobacz więcej na stronie http://oblicz-bmi.pl/blog/zalety-diety-bezglutenowej/

Jak sprawdzić, czy masz nieceliakalną wrażliwość na gluten? Niektóre wspólne objawy zgłaszane obejmują:

  1. rozstrój żołądka
  2. Nieregularne wypróżnienia
  3. Bóle głowy i migreny
  4. Mgła mózgowa
  5. Zmęczenie
  6. Depresja, lęk i inne zaburzenia nastroju
  7. Ból stawów i skurcze mięśni
  8. reumatoidalne zapalenie stawów

  9. Mrowienie i drętwienie w kończynach
  10. Problemy skórne, takie jak trądzik, egzema lub niewyjaśnione wysypki
  11. Niepłodność

Te oznaki i objawy mogą pojawić się natychmiast po spożyciu glutenu lub mogą trwać do kilku dni. Jedynym sposobem, aby wiedzieć na pewno, czy gluten powoduje te objawy, jest próba wyeliminowania go ze swojej diety, aby zobaczyć, czy objawy się poprawią.

Gluten może blokować wchłanianie składników odżywczych

Jeśli masz wrażliwość na gluten lub celiakię, ale nadal spożywasz gluten, może dojść do zapalenia ściany jelita. Ten stan jest czasami nazywany zespołem nieszczelnych jelit i może prowadzić do niezdolności do wchłaniania składników odżywczych z diety.

Moja podróż bez glutenu

Nigdy nie myślałem o pójściu bez glutenu, dopóki nie rozwinąłem chronicznej pokrzywki około siedem lat temu. Do tego czasu moi zwykli lekarze nigdy nie wspominali o wrażliwości na gluten, mimo że miałam autoimmunologiczną chorobę tarczycy.

W tym momencie natknęłam się na termin „non-celiac gluten sensitivity” i postanowiłam spróbować przejść na dietę bezglutenową. Moja pokrzywka powoli zaczęła zanikać i już nigdy nie wróciłam do jedzenia glutenu po tym. Nawiasem mówiąc, stosuję również w dużej mierze dietę bez nabiału, aby również pomóc w zarządzaniu stanem zapalnym. Przeczytaj więcej o tym, jak zacząć stosować dietę bezglutenową i bez nabiału.

Czy każdy powinien przejść na dietę bezglutenową? Dla osób z celiakią przejście na dietę bezglutenową jest koniecznością. Niektórzy krytycy uważają, że przejście na dietę bezglutenową jest fanaberią, która nie jest całkowicie konieczna. To naprawdę coś, co powinieneś omówić ze swoim pracownikiem służby zdrowia i zdecydować dla siebie.

Jakie są najlepsze zamienniki mąki bezglutenowej? Kilka mąk, które mogą zastąpić mąki glutenowe to m.in:

  1. Mąka kokosowa
  2. Certyfikowana bezglutenowa mąka owsiana
  3. Mąka ryżowa
  4. Mąka z tapioki
  5. Mąka serowa (bezzbożowa)
  6. Mąka gryczana
  7. Mąka z ciecierzycy
  8. Mąka migdałowa

Szybkie wyszukiwanie w internecie „przepisów bezglutenowych” doprowadzi cię do niezliczonych przepisów wykorzystujących te bezglutenowe alternatywy. I na szczęście jest teraz bardzo łatwo znaleźć opcje bezglutenowe w wielu restauracjach i sklepach spożywczych (zobacz mój round-up najlepszych produktów bezglutenowych w Walmart). W większości dużych miast są teraz nawet piekarnie w 100% bezglutenowe. A, wszystkie przepisy na moim blogu są również bezglutenowe!

A jeśli szukasz przepisów na bezglutenowe makarony, koniecznie sprawdź moją łapankę najlepszych marek bezglutenowych makaronów.

Wnioski? Okazuje się, że istnieje wiele powodów, dla których możesz chcieć przejść na dietę bezglutenową, nawet jeśli nie masz celiakii. Jeśli myślisz o wprowadzeniu zmian w swojej diecie, może to być jedna z pierwszych rzeczy, które chcesz spróbować.

Od Ciebie zależy, czy przyjęcie diety bezglutenowej jest dla Ciebie odpowiednie. Wiele osób decyduje się na próbę wyeliminowania go na jakiś czas, aby zobaczyć, czy dzięki temu poczują się lepiej. Jak zawsze, najlepiej współpracować z wykwalifikowanym praktykiem, który pomoże Ci określić, czy dieta bezglutenowa jest dla Ciebie odpowiednia. Uwaga: ten post ma charakter wyłącznie informacyjny i nie jest przeznaczony do udzielania porad medycznych. W celu uzyskania zaleceń związanych z indywidualną sytuacją należy skonsultować się z lekarzem.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
1 komentarz
  1. +Reklama+
    Ciesz się bogactwem natury poprzez sklep z naturalnymi sokami. Świeżo tłoczone soki owocowe dostarczą Ci nie tylko smakowitej przyjemności, ale także wartości odżywcze. Skorzystaj z dostępu do zdrowych i pysznych napojów, które wesprą Twoje zdrowie i dobre samopoczucie. Zamów mus malinowy przez internet.

Dodaj komentarz
Możesz także polubić

Makijaż permanentny – kiedy warto się nad nim zastanowić

Panie uwielbiają wyglądać pięknie, a jednym z najpopularniejszych przejawów regularnego dbania o…

Z jakiego powodu joga cieszy się takim zainteresowaniem

Codzienny ruch ma ogromne znaczenie dla utrzymania swojego ciała w odpowiednim zdrowiu…

Czemu warto wynająć biuro rachunkowe do prowadzenia księgowości

Podczas prowadzenia swojej działalności gospodarczej nie można się skupiać wyłącznie na zwiększaniu…